imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Се поблиску сме, но се уште далеку од iPhone без рамки


AMS само што објави нов светлосен сензор на близина, кој би можел да биде поставен под OLED дисплејот за да не зазема простор на рамката. Меѓутоа, тоа се уште не е доволно целосно да се исфрли notch…

AMS, австриската компанија која произведува и развива сензори, вчера најави дека ги создала своите TCS3701 сензори за амбиентално осветлување/близина, кои ќе бидат поставени под OLED дисплејот за да не заземаат простор на предниот дисплеј. Од аспект на корисниците на Apple, ова е значаен напредок, бидејќи AMS го снабдува и Apple со овие сензори.

Аха, супер, значи можеме да заборавиме на рамките?

За жал, не можеме. Криењето на осветлувањето и сензорот за близина не носи поблиску до тоа, но notch се уште има доста фактори кои не можат да се сместат под тепихот на дисплејот (почнувајќи од VCSEL кој се користи за препознавање на ликот на iPhone уредите…).

Покрај тоа, тука е и предната камера: се уште не постои безбедна технологија за масовно производство која би можела да се смести под екранот. Во случајот на смартфоните на другите производители, предната камера е сместена во тенка рамка од горната страна.

Иако уште следни генерации на iPhone сигурно ќе имаат засек, постои реална шанса дека ќе стане уште потенок, па така и помалку воочлив.

Извор: Cult of Mac

 

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.