imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Оваа објава не е ажурирани повеќе од година дена. Имајте во предвид дека објавата може е веќе застарена.

Siri, во мрежата на Максимализмот


Со доаѓањето на HomePod, излегоа на виделина многу критики за виртуелниот асистент. Сега еден од ко-финансиерите на концептот на Siri ги објасни причините.

Кога Apple го започна својот виртуелен асистент во 2011 година, заедно со iPhone 4s, целиот свет беше забавен. Беше толку високо-технолошка научна фантастика да можете да “разговарате” со вашиот телефон. Во следните неколку години Apple работеше многу на технологијата, а конкурентите се приклучија на пазарот со своите решенија кои го потврдија целиот концепт. И вредеше да се создаде виртуелен асистент.

Со текот на времето, од екстра смешна, Siri стана главната функција која корисниците очекуваа Apple да ја надградува од година во година, исто како што тоа е случај со камерата или перформансите. И, очигледно, Apple не работи многу добро по ова прашање, развојот оди навистина бавно и услугата може да се користи целосно во само неколку земји. Значи прашањето стана актуелно уште еднаш со доаѓањето на HomePod.

Norman Winarsky, ко-основачот на Siri, зборуваше за неговата точка во оваа тема. Тој главно зборуваше за тоа како иднината на асистентот беше променета пред и по ерата на Apple. Според неговото гледање, Siri мораше да биде активно поинтелигентна во неколку теми – како патување и забава – и компанијата треба да ги прошири своите способности чекор по чекор, задржувајќи го истиот квалитет.

Но, можеме да видиме дека Siri стана помошник за општа намена кој знае сè – и исто така не знае ништо -. Како што рече Winarsky:

Ова се тешки проблеми и кога сте компанија која се занимава со милијарди луѓе, проблемите сé уште потешки. Тие веројатно бараат ниво на совршенство што не можат да го добијат.

Според него, Apple се бори против сопствениот перфекционизам. Тие ја кренаа летвичката толку високо што не е лесно да се достигне. Зборовите на Greg Joswiak од минатиот септември навистина ја опишуваат состојбата на Siti, кога тој го опиша асистентот како “машина за завршување на работата”. Ако им дозволат на амбициите да знаат дека сè оди, Siri може да се доближи до знаење на одредени работи на многу високо ниво.

И тоа може да ги задоволи корисниците.

Развојот на Siri започна во 2008 година, како страничен проект на SRI International, кој беше предводен од Winarsky. Концептот беше толку напреден што во 2010 година првите iOS апликации беа достапни во App Store. Во следното видео можете да се види врвот на способностите на Siri пред Apple да го добие целиот проект. По два месеца во App Store, Apple ја презеде компанијата и ја отстрани апликацијата од App Store за да го претстави целиот свет интегриран во iPhone 4S.

Сите ја знаете приказната оттука. Прашањето е каде ќе продолжи.

Извор: MacRumors

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.