imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Timing 2.0: За што го користите вашиот Mac?


Фриленсери и обожаватели на статистика соберете се! Еве една апликација која може автоматски да ги сними сите Ваши активности и времето што сте го потрошиле во користење на Вашиот компјутер. Никогаш не било полесно да се креираат фактури како фриленсер!

Иако повеќе не сум фриленсер, но мојата вечна љубов кон статистиката никогаш нема да умре. Значи, кога го сретнаш Timing 2, јас веднаш знаев дека тоа ќе биде мојата апликација. И тоа не ме изневери, Timing  сними буквално сè. Таа ги собирала информациите толку прецизно што повеќето ентузијастички работници од Централниот завод за статистика не можеле да го сторат тоа подобро.

Ситуација е навистина лесна: ќе извршувате многу различни задачи на Вашиот компјутер, главно кога сте фриленсер и ќе фактурирате на Вашите клиенти врз основа на времето што сте го поминале со проект. И акумулирањето на сите работни часови поминато со задача не е толку тривијално. Кој може да се сети на сите проверени сајтови, кој може да сними во кое време започнал проектот или кој знае колку паузи сте направиле за да ги проверите Вашите пораки на Фејсбук?

Постојат многу различни апликации во App Store, кои го следат Вашиот работен тек, но повеќето од нив се само стоперка со неколку дополнителни функции што треба да ги стартувате и да застанете, а да не ги следите точно. Timing 2 може да ги реши двата проблеми. По кратка калибрација, нејзината работа е целосно автоматска и повеќе од точна.

Без да копаме длабоко во деталите за сите можни поставки, еве неколку зборови за неговата работа. По првото стартување се влегува во горната лента со мени и започнува да ги снима сите дејства во позадина. Според моите искуства, корисно е да го оставите самостојно неколку дена да ја заврши својата работа и да се соберат доволно информации.

Отворање на апликацијата, на табулаторот Overview, веднаш ќе се соочите со многу статистики и дијаграми. Тоа покажува во дадениот период колку време сте потрошиле со користење на Вашиот компјутер, кои беа најактивни денови, колку сте биле продуктивни, кој дел од денот беше најефикасен, какви дополнителни активности направивте и кои апликации сте ги користеле и колку долго. Сè на сè: сè.

Ако тоа не би било доволно задоволувачко за вас, тогаш на табулаторот Review и Details можете да дознаете повеќе. Можете да проверите колку време сте поминале низ разгледување на различни локации, гледање серии или на каква задача сте потрошиле време во дадена апликација. Јас јасно може да се види дека сум поминал 1:49 минути во составување на е-пошта. Ова е рај за љубителите на статистиката.

Меѓутоа, ако сакате да добиете уште попрецизни детали, ќе морате малку време да ја калибрирате апликацијата. Иако неговите алгоритми работат умно, Timing 2 не може да се справи со секоја апликација. Но, со неколку кликања можете да додадете дури и доста комплицирани правила како екстра.

Ако ја кажуваме вистината, ќе биде потребно малку време да се навикнете на корисничкиот интерфејс на Timing 2, бидејќи има многу опции на располагање. Но, лесно можете да го преживеете пробниот период со помош на навистина детални совети што го олеснуваат разбирањето на она што ќе го видите на екранот.

По точна калибрација, како слободна пракса се што треба да направите е да ги создадете сите пресметки за Вашата работа. Табулаторот Report ќе Ви помогне со тоа, каде што можете да имате многу различни формати за извоз за извршената работа во текот на еден ден, недела или месец. По најновото ажурирање можете да ја синхронизирате работата направена на различни компјутери, што Ви овозможува поблиско следење на двата уреди на работа и дома.

Цените започнуваат од 29 долари, но постојат различни пакети кои нудат и повеќе напредни функции. За Вашето купување ќе добиете 12 месеци бесплатни ажурирања. Иако цената е погодна за нејзините функции, 29 долари е многу за забава, па затоа е навистина препорачливо за професионална употреба за хонорарни преведувачи итн.

Покрај тоа би можело да биде корисно и за оние кои сакаат да видат колку време трошат седејќи пред компјутерот. Беше навистина шокантно да се види дека како едноставна викенд програма сум поминал 5-6 часа сурфање на YouTube без дури да забележи …

Може да ја преземете апликацијата од веб-страницата на производителот и, се разбира, постои опција за бесплатен пробен период.

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.