imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Уметност и технологија: AirPods = Слобода


Некои сакаат жешко, а некои безжично. Но, едно е сигурно, можете само да ги обожавате AirPods. Не е изненадување што безжичните слушалки станаа крал на носечките уреди на Apple. Едноставни и универзални, лесно можат да ви биде омилен додаток.

Со оглед на нивната разновидност, беше објавено интервју со Hope Boykin, позната американска современа танчерка, кој за секунда се вљуби во AirPods. Како танчарка-кореограф, таа навистина има посебен однос кон музиката, па на овој начин и со AirPods.

Со нејзини зборови, Hope Boykin е творец, воспитувач, двигател и мотиватор. Таа подучува и го смета танцувањето за уникатен само израз кој и овозможува да ја канализира својата екстремна мотивациска сила. Таа, исто така, е и малку техничар.

Како самопрогласен ран усвојувач, таа постојано веднаш ги има најновите уреди. Претходно во 2016 година, таа разви стратегија за нејзините колеги, кои и ги купија новите AirPods, додека беше на пат низ целиот свет.

Знаев дека тие ќе се променат сè – вели Boykin.

Таа ги користи нејзините AirPods во многу полиња од нејзиниот живот. Boykin дури и се потпира на нејзините AirPods за време на својата физикална терапија (PT) и возењето со метро на пат за дома. Можеме да кажеме дека таа е само просечен корисник, но како танчер-кореограф, безжичните слушалки се и професионална алатка за инспирација.

Но, што се случува кога таква харизматична личност ќе се здобие со физичка повреда на врвот на нејзината кариера? Hope Boykin е во индустријата од пред 26 години, почна да танцува на три години, создава кореографии уште од 4-годишна возраст и нејзиниот прв договор е потпишан со Американскиот танцов театар Alvin Ailey (AAADT) пред 19 години.

Минатиот декември мораше да се соочи со нејзиниот најголем страв: ѝ требаше рехабилитација поради повреда на глуждот. За време на закрепнувањето таа се здоби многу различни искуства: почнала да работи за театри, имаше различни хонорарни договори и ги учеше студентите со стипендии во Ailey School.

Нејзиниот последен проект вклучуваше создавање кореографија за “Rise Up”, песна на соул пејачката, Andrea Day. За време на подготовките не заборави за нејзините AirPods и постојано ја слушаше мелодијата на Andrea со своите безжични слушалки.

Во подземната железница, напуштајќи ја куќата, кога се враќав дома. Кога ќе го знаете секое [вдишување] што таа ќе го направи, или [издишување], тогаш можете тоа да го ставите во танцот. Значи, тоа е вашето опкружување во музиката.

Иако технологијата и танцот може да изгледаат како антитези, технологијата ги прави искуствата различни. Им помага на учениците да разберат што значи слободата на движење. За Boykin, технологијата значи слобода што таа може да ја изрази со танцување.

Извор: Apple Newsroom

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.