imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Вештачката интелигенција почна да ги уништува нашите забавни игри


Дали ја сакавте играта која се викаше Where’s Waldo? Дали сте добри во оваа игра? Ве молам, немојте да се разочарате, но секогаш ќе има робот некаде во светот кој е подобар од вас…

Во ред, ве победиле во шах. Добро, исто така се најдобри и во играта Go. Можевме тоа да го прифатиме. Додекма полека се навикнуваме на фактот дека во иднина се повеќе и повеќе работни места ќе исчезнат поради нив. Но искрено, фактот дека пробуваат да не победат во нашите забавни игри е навистина премногу.

Дали ја знаете Where’s Waldo? Ако не, допуштете ми на кратко да ви објаснам: целта е во играта да постои поголема нацртана слика полна со луѓе. На неа се наоѓаат стотина луѓе. Еден од нив е Waldo, тип во мајца со цревни и бели риги. Се што треба е да го воочиме во гужвата. Тоа е се. Гледате? Не е голема работа – па зошто тогаш би сакале да ја уништат за нас?

Меѓутоа, ништо не би било доволно за овие дрски роботи. Тука е uArm Swift Pro гаџетот кој е контролиран преку Raspberry Pi и кој е опремен со Vision Camera Kit и го има мозокот на Google AutoML. Колку и јадно да изгледа, сепак ќе биде многу подобар во играта од вас. Роботот работи со 95% самоувереност во играта, па не можеме да кажеме дека случајно ќе го изберат Waldo.

Да, тоа е поразително. Што ќе биде следно?

Извор: The Verge

Apple Inc. (AAPL)

Дали го прочита ова?

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.

Воодушевен што сум повторно во Франција за да се сретнам со талентираниот тим во Марсеј.